• Wpisów: 35
  • Średnio co: 76 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 14:50
  • Licznik odwiedzin: 8 016 / 2739 dni
 
avonlea
 
AVONlea: już raz wrzucałam ten przepis
w końcu mogłam go wypróbować
troszkę w innej wersji
niestety nie udało mi się kopić soku żurawinowego, ale sok z granatu był pyszny (dosłodzony o 1/
3 więcej niż w oryginalnym przepisie)

Wyszło obłędnie (niestety nie mam zdjęć)
Kwaśno słodki deser. Z nieoczekiwanymi winnymi smakami soku z granatu.
Warto polecić.



Składniki
Sos
1l soku z granatu
80 g cukru kryształu
3 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
3 gruszki (obrane i wydrylowane)

Ciasteczko kruche
65 g miękkiego masła
65g cukru pudru
1 jajko
65 g mąki


Krem Mascarpone
Nasiona z jednej laski wanilii
1 łyżeczka cukru pudru
150ml gęstej śmietany
80g mascarpone



1. Do punktu 3. Wyciąć okrągły kartusz z papieru do pieczenia. Kartusz służy jako rodzaj nakrywki, jednak w przeciwieństwie do niej, pozwala w większym stopniu na redukowanie płynu.
2. Połącz sok, cukier, anyż i cynamon w rondelku i doprowadzić do wrzenia.
3. Obrać gruszki, przekroić na 4 części i wyciąć gniazda nasienne. Przykryć kartuszem, odwracając gruszki sporadycznie, przez 35 minut lub do miękkości - można to sprawdzić za pomocą szpikulca wprowadzonego do najgrubszej części gruszki. Gdy gruszki będą już miękkie zdjąć garnek z ognia, a następnie ostrożnie je wyjąć.
4. Zredukować sos (z cynamonem i anyżem) do syropu.
5. Piekarnik rozgrzać do 160'C wentylatorem.
6. Ciasteczko. Przesiać mąkę i cukier puder. Dodać miksując jajko i masło. Masa musi odpocząć około 5 minut w lodówce.
7. Za pomocą szpatułki rozsmarować cienko w kształcie trójkąta na papierze pergaminowym.
Piec w temperaturze 160C przez 5-6 minut aż lekko się zezłości. Delikatnie ukształtować na wałku. Ostudzić.
8. Ubić śmietanę, wanilie i cukier do miękkich szczytów. Dodać serek macarpone i dalej ubijać (jeżeli doda się więcej krem będzie nadal smaczny ale bardzo ciężki). Schłodzić masę 3-5minut.
9. Sposób podania.

Nie możesz dodać komentarza.