• Wpisów: 35
  • Średnio co: 81 dni
  • Ostatni wpis: 5 lat temu, 14:50
  • Licznik odwiedzin: 8 432 / 2918 dni
 
avonlea
 
AVONlea: kto oglądał Australia Junior MasterChef 2010
JA!

ten przepis chciałam już od dawna zrobić
bo kocham mleko

POTRÓJNIE MLECZNE CIASTKO Z TWISTEM

tym razem moje tłumaczenie

składniki
ciastko - puding:
    4 jajka, oddzielone żółtko i białko
    2/3 szklanki cukru pudru
    90g miękkiego masła
    1 łyżeczka pasty z nasion wanilii (w moim przypadku cukier waniliowy 1/2 opakowania i niestety niepachnąca zawartość laski wanilii)
    1/4 szklanki mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

do namoczenia ciastka/pudingu:
    2/3 szklanki evaporated milk (czyli mleko zagęszczone ale za inne od skondensowanego ja niestety muszę dodać tylko skondensowane bo nie mam jak takiego kupić)
    1/2 szklanki mleko skondensowane
    125ml śmietanka 36%

sos:
    1 opakowanie truskawek (0,5 kg mrożone też będą super)
    1 łyżka cukru kryształ
    300ml śmietanki 36%
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżka pistacji

Sposób wykonania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 ⁰ C. przygotuj papier do pieczenia oraz 6 foremek do kokilek

2. Umieść białka w misie i ubij je do miękkich stożków (nie za sztywno). Dodaj 1 łyżkę cukru i bujaj dalej aż do rozpuszczania.

3. Masło i cukier zmiksować na puszystą i lekka masę. Dodać wanilie i żółtka jaj. Miksować aż masa będzie jasna. Dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia, rozmieszać.

4. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami.

5. Podzielić do kokilek i piec przez około 15 minut.

6. Połączyć składniki mieszanki do namoczenia ciastka/pudingu.

7. Do coulis, połączyć truskawki i 1 łyżeczkę cukru kryształu i blendujemy do gładkości. Nalewamy do sosjerki aby było jak u perfekcyjnej pani domu:)

8. Orzechy pistacjowe uprażyć np w piekarniku na papierze do pieczenia, wsadzamy formę do piekarnika i pieczemy przez 3-4 minut. rozdrobnić orzechy np  w moździerzu lub siekamy.

9. śmietankę ubijamy z cukrem pudrem

10. widelcem wielokrotnie przebijamy górę ciastka/pudingiu
podzielić mieszankę do namoczenia i polać nią ciastka/puding, umieścić je w lodówce na 15 minut

11. serwowanie, wyjąć deser z kokilek,
usunąć gorę deseru za pomocą łyżeczki i zrobić czapeczkę z bitej śmietany, posypać pistacjami
dookoła ciastka pokropić sosem
smacznego:)



i ciastka stały się rzeczywistością
ale oczywiście troszkę zmienione:

potrójnie mleczne ciastka z bitą śmietaną,prażonymi migdałami i coulis malinowym

PYCHA!
i przed namoczeniem i po
konsystencja ciasta pomiędzy biszkoptem i ciastem piaskowym
pyszne po namoczeniu
razem z bita śmietaną nieco mdłe
ale z kwaskowatym coulis malinowym pycha

zaczynam uczyć się robić zdjęcia ciastkom

Nie możesz dodać komentarza.