• Wpisów: 35
  • Średnio co: 81 dni
  • Ostatni wpis: 5 lat temu, 14:50
  • Licznik odwiedzin: 8 432 / 2918 dni
 
avonlea
 
AVONlea: Cynamonowo-muszkatołowe muffinki z jabłkami


   280 g mąki,
   2 łyżeczki proszku do pieczenia,
   1 szczypta soli,
   2 łyżeczki cynamonu,
   1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
   2 łyżki cukru,
   115 g masła,
   3 łyżki miodu,
   2 jajka,
   125 ml mleka,
   2 jabłka (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych: 200 g).

CUKIER CYNAMONOWY:

   2 łyżki cukru,
   1 łyżeczka cynamonu.

   Jabłka obrać, pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
   Masło z miodem stopić w rondelku na małym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia.
   Do dużej miski przesiać suche składniki.
   Jajka wymieszać z mlekiem, masłem i miodem.
   Do miski z mokrymi składnikami wsypać suche. Dodać jabłka i krótko wymieszać drewnianą łyżką; tylko do połączenia składników.
   Nałożyć masę do foremek, posypać cukrem cynamonowym.
   Piec przez 20 minut w temperaturze 180-200 °C.


Więcej: slodkowytrawnie.blox.pl/(…)Cynamonowo-muszkatolowe-…

Nie możesz dodać komentarza.