• Wpisów: 35
  • Średnio co: 76 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 14:50
  • Licznik odwiedzin: 8 069 / 2764 dni
 
avonlea
 
AVONlea: Ciastka ponczowe

Składniki

   drożdże 6 dag
   cukier 8 dag
   mąka 50 dag
   mleko 250 ml
   masło 10 dag
   cukier waniliowy 1 łyżka
   jajka 4 szt
   smażona skórka z pomarańczy 3 dag
   sól 1 szczypta

poncz

   woda 250 ml
   cukier 10 dag
   sok z cytryny 1 szt
   skórka z cytryny 1 szt
   rum 150 ml

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę, trochę mleka, wymieszać i odstawić na godzinę. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać rozczyn ucierając. Dodawać porcjami mąkę i mleko, pianę z białek, posiekaną skórkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 30 minut. Okrągłe foremki posmarować, posypać mąką, napełnić do połowy ciastem. Piec 30 minut.
Poncz: Zagotować wodę z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, ostudzić, wymieszać z rumem.
Upieczone ciastka przestudzić, po nakłuwać patyczkiem i nasączyć ponczem, udekorować owocami z puszki.

Nie możesz dodać komentarza.